Este viața noastră suficient de bună?

În general, QoL în Europa variază semnificativ de la o regiune la alta, iar diferențele între regiuni din țările europene pot fi mai semnificative decât diferențele măsurate între țări.

Până în prezent, pentru a evalua succesul personal și QoL, au fost utilizate nivelul de venit și nivelul de trai. Cu toate acestea, datorită numărului din ce în ce mai mare de dovezi și conștientizării schimbărilor climatice și
a provocărilor societale, a fost revizuită ecuația care face legătura între creștere, prosperitate și QoL, pentru a reduce inegalitățile și impactul dăunător asupra mediului. În prezent, din cauza epidemiei de COVID-19, ne confruntăm cu toții cu provocări noi, importante, care ne afectează calitatea vieții. Modul nostru de viață este predispus la modificări multiple, având în vedere că această criză nu a cruțat niciun teritoriu și a avut efecte inegale la nivel global și local. Prin urmare, pandemia poate schimba fundamental modul în care ne întâlnim să socializăm și cum împărțim spațiul și poate schimba modul în care orașele sunt organizate și amenajate pentru a fi mai reziliente. După cum se menționează în Agenda teritorială 2030, Europa se confruntă cu provocări economice, sociale și de mediu majore, dar are, de asemenea, un mare potențial de îmbunătățire a condițiilor de viață în toate teritoriile și pentru toți cetățenii. Această criză oferă ocazia de a ne îmbunătăți relația cu natura și de a atinge obiectivele Pactului verde european care vizează neutralitatea climatică și protecția mediului. Planul de lucru pentru 2021 al Comitetului Regiunilor (Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie) constată că principala prioritate a responsabililor de elaborarea politicilor regionale și locale este de a se asigura că „acțiunile în domeniul mediului și al climei sunt cel mai mare aliat al nostru ... în elaborarea strategiilor sustenabile de redresare și ... ținând seama de caracteristicile geografice și sociale ale fiecărui teritoriu”, fără a lăsa în urmă niciun popor și nicio regiune. Într-adevăr, actuala criză subliniază importanța asigurării unui nivel mai ridicat de reziliență a teritoriilor la situații de criză – în termeni de sănătate și factori sociali și economici – și necesitatea „unei mai bune legături între sănătate și mediu”.

Acest document de lucru are o contribuție importantă prin furnizarea unei metodologii pentru evaluarea QoL printr-o abordare bazată pe loc și centrată pe cetățean, bazată pe rezultatele proiectului de cercetare aplicată ESPON „QoL – Măsurători și metodologii de măsurare a calității vieții”, analiza literaturii de specialitate recente și luarea în considerare a proceselor actuale de politică europeană, în special a priorităților Președinției slovene a Consiliului Uniunii Europene. Acesta abordează conceptul de calitate a vieții la nivel teritorial (TQoL), dezvoltat de ESPON și explică modul în care acesta trebuie aplicat în fiecare „teritoriu”; în funcție de scara geografică a analizei, aceasta ar putea fi o singură casă sau clădire, un cartier, un oraș sau o zonă mai extinsă (un județ, o regiune, un stat sau întreg teritoriul european). Această abordare propune, de asemenea, desfășurarea unui proces participativ pentru a se asigura că măsurarea calității vieții este acceptată de către cetățeni, reflectând nevoile și așteptările lor în ceea ce privește standardul de viață. Acest document de lucru este destinat să informeze și să inspire responsabilii de elaborarea politicilor și părțile interesate cu privire la modul de operaționalizare și integrare a QoL în procesele politice la diferite niveluri.

Documents