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Open invitation to submit proposals  

for Targeted Analyses 

Cut – off 24 February 2023 

Frequently asked questions (FAQs) 

 

Version 23 February 2023 

Question 1 

We have a practical question regarding the letters of commitment. In the guidance and application 
form, ESPON mentions: Scanned copy of all letter(s) of commitment signed and dated by all 
participating stakeholders including the Lead Stakeholder and on the official letter paper of the 
stakeholders' institution. We and most of our partners use digitally signed documents.  Is this 
alright to submit? 

A>Yes, it is. ESPON works with digital signed documents. 

 

Question 2 

On the website I found an information that proposals will be evaluated twice per year. Could you 
please confirm that it is going to take place twice per year and when approximately will be second 
round this year?  

A>See answer to question n. 3 

 

Question 3 

When will be the next open periods and deadlines for Targeted Analyses? 

A>Stakeholder proposals for ESPON Targeted Analyses can be submitted at any time. The 
ESPON EGTC evaluates twice per year all stakeholder proposals received by certain cut-off 
dates. The first cut-off date for the submission of stakeholder proposals is on 24 February 
2023. The next cut-off date is envisaged to be before Summer 2023; the exact deadlines will 
be advertised on the ESPON website. 
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Question 4 

Is there a word/character limitation for the descriptive sections E, F (1-4), G (1-4) of the application 
form? If yes, could you please specify what are the limitations. 

A>No, there is not. However, the table below provides indicative numbers to help applicants 
filling sections E, F, G 

Sections Words (indicative) 

E Main general characteristics of the territories to be 
addressed 

200 words  

F.1. Policy issues to be addressed 300 words  

F.2. Territorial evidence to be delivered 200 words  

F.3. Presence of a European perspective 300 words  

F.4. Expected use of results in practice by each stakeholder 200 words  

G.1. Direct contribution foreseen 200 words  

G.2. Direct involvement of participating stakeholders 200 words  

G.3. Involvement of other actors 100 words  

G.4.  Dissemination and uptake activities 300 words  

 

Question 5 

Would it be possible to provide a stakeholder letter of commitment only signed but without an 
official stamp of the institution? The reason is that one institution of a great relevance for our 
proposal does not use a stamp.  

A>It is recommended to use the official corporate letter of the institution and official stamp. 
In case this is not in use, it is accepted to have only the signature of the responsible person.  
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Question 6 

Is the number of TAs selected defined by TAP, respectively does the EGTC select up to four TAs per 
TAP?  

A>For the cut-off date of 24 February 2023, the ESPON EGTC intends to select up to 4 
expressions of interest in total. The number of selected proposals is not defined by TAP. The 
selection criteria that are used for the evaluation of the proposals are indicated in “Guidance 
for Stakeholders” (page 4, paragraph 6. What are the selection criteria?). Link: 
https://www.espon.eu/participate/targeted-analysis-cutoff-february-2023  

 

Question 7 

Is there a maximum number of stakeholders that can participate in a TA?  

A>See answer to question n. 10 

 

Question 8 

By when do stakeholders receive feedback on whether their proposal for a TA has been accepted 
or not? 

A>The ESPON EGTC plans to send feedback to stakeholders about 1 month after the cut-off 
date.  

 

Question 9 

I was inspired by the announcement of the invitation of submission proposals for Targeted 
Analysis, because the university acts as research and analytics centre in connection with the 
degree programmes and the innovation projects. 

A>Universities, academic experts and private companies are not eligible to submit 
stakeholder proposals for Targeted Analyses. Nonetheless, they have the opportunity to 
submit tenders in the framework of the call procedure following the qualification of 
stakeholder proposals for Targeted Analyses. In addition, they are welcome to submit 
tenders for open calls. Further information is available here 
https://www.espon.eu/participate/calls  

  

https://www.espon.eu/participate/targeted-analysis-cutoff-february-2023
https://www.espon.eu/participate/calls
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Question 10 

Is there a recommended number of stakeholders that should get together to submit a stakeholder 
proposal? 

A>There is no recommended number of stakeholders as such. Depending on the scope of 
the targeted analysis in question, the themes to be addressed, the tasks to be implemented 
and the envisaged outcomes, it can be an advantage to involve either more or less 
stakeholders. Experience from previous targeted analyses has shown that stakeholders 
often benefited of the inclusion of other stakeholders and the cooperation in the 
implementation of the activity. Too large partnerships, however, can result in less time and 
resources dedicated to each stakeholders territory. Nevertheless, it is up to each applicant 
to judge the appropriate number of stakeholders to be involved. The ESPON EGTC will not 
assess how many stakeholders are involved but rather how active their involvement will be 
and how much they intend to make concrete use of the results. 

 

Question 11 

Is it possible to include more than one stakeholder from the same member state in a proposal for 
a targeted analysis? 

A>It is possible to include more than one stakeholder from the same member state in a 
stakeholder proposal for a targeted analysis. 

 

Question 12 

Can partner stakeholders join after submission of the stakeholder proposal, or do all partners 
have to be declared with the submitted application? 

A>In principle, all partners that wish to act as stakeholders in a targeted analysis project need 
to be mentioned in the stakeholder application submitted to the EGTC and need to prove 
their commitment with a letter of commitment. After the selection of a stakeholder proposal 
the inclusion of additional stakeholders is not possible anymore. However, if all participating 
stakeholders agree, potential additional stakeholders could be invited to participate in 
steering committee meetings as observers. 
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Question 13 

Can associations from third countries (i.e. non-EU member states) participate in a targeted 
analysis and if so, under which conditions? 

A>Associations from third states can participate in a targeted analysis as observers in the 
project’s steering committee, if the actively participating stakeholders wish so. 

 

Question 14 

How is the targeted analysis funded? Do stakeholders have to define a dedicated budget? 

A>ESPON commissions and fully finances the experts that carry through the analytical work 
to provide territorial evidence to the stakeholders. Stakeholders don’t contribute financially 
to the commissioning of these experts. However stakeholders need to invest time in 
supporting the ESPON EGTC in: 

• Drafting the terms of reference for the respective targeted analysis; 

• Participating in the evaluation of tenders; 

• Participating in regular project meetings with the ESPON EGTC and the team of 
experts carrying through the analysis: at least 3 steering committee meetings for all 
stakeholders (ca. 4-6 hours each) and monthly project reviews for the lead 
stakeholder (ca. 1 hour each); 

• Supporting the team of experts by providing access to data/information and being 
available for interviews; 

• Commenting on project deliveries; 

• Supporting the uptake and transfer of results of the targeted analysis via 
dissemination and communication activities. 

Most of the meetings are held on line except key steering committee meetings (e.g. kick-off 
meeting, final meeting). For the latter, stakeholders need to cover their own travel expenses 
for attending meetings related to the targeted analysis. 

 

Question 15 

What does it mean exactly that targeted analyses should refer to one specific thematic priority? 

A>Proposals for targeted analyses should be thematically related to the scope of one 
thematic action plan as presented on the ESPON website.  

  

https://www.espon.eu/espon-2030/taps
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Question 16 

Is there a preferable territorial dimension for a targeted analysis, e.g. should it cover a national 
territory or rather a larger territory like a macro-region? 

A>There is no preferable territorial dimension for a targeted analysis as such. Depending on 
the scope of the targeted analysis in question, the tasks to be implemented and the 
envisaged outcome, it can be an advantage to either limit or extend the territorial coverage 
of the analysis. It is ultimately up to each applicant to judge the appropriate territorial 
coverage of the targeted analysis in question. 

 

Question 17 

We and most of our partners use digitally signed documents. Is this alright to submit? 

A>Yes, it is. See answer to question n. 1. 

 

Question 18 

The instructions under Checklist for submission indicate that one scanned copy of the application 
form, signed and dated by a duly authorised official representative of the Lead Stakeholder should 
be provided while of the application form at the beginning does not indicate fields for the 
authorized official representative but for contact person responsible for coordinating the project 
within the lead stakeholder organization including, name and position, date and signature are 
indicated. Should we provide the signature of the authorized official representative under the 
contact person signature or how should this be understood? 

A> Both the application form and the letter of commitment have to be signed by a duly 
authorized representative of the Stakeholder institution. We do take note of the confusion 
that may appear by the way the documents are presented and will consider it for the future 
and during the assessment. 

 

Question 19 

Can the lead stakeholder engage the institutions that are members of the network in the process 
by signing the Letter of Commitment? Can the lead stakeholder ensure that in case a new official 
representative of the network is elected he/she will have the leeway to decide to continue with the 
commitment to the analysis? 

A>We assume that they would become Lead Stakeholder and engage the whole network. If 
yes, we consider that indeed, they can engage. They should inform us in due time about the 
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intention of the next official representative to continue or to drop out of the agreement. 
Articles in relation with this issue can be found in the Stakeholder Cooperation Agreement: 

• § 6 establishes the conditions for termination. Thus, point e) indicates that the ESPON 
EGTC is entitled to terminate the Agreement if ‘the LS drops out of the Targeted 
Analysis and does not foresee that any other stakeholder takes over its 
responsibilities’.  

• § 9 point 3 indicates that ‘in cases of legal succession (…) the LS or participating 
stakeholder is obliged to transfer all duties under this contract to the legal successor. 
The LS shall notify the ESPON EGTC about any change beforehand’. 

Question 20 

The Government would link to sign off the letter of engagement via its Delegation in Brussels. Is 
this feasible? 

A>This is feasible if the internal rules of Government allow for this delegation, meaning that 
the Delegation in Brussels is entitled to legally sign on behalf of the Government. 

 

Question 21 

Should the application form be signed by the contact person as stated on the first page of the AF 
or the official representative as suggested by the checklist on the last page?  We found the wording 
“signed and dated by a duly authorized official representative of the Lead Stakeholder” a little 
confusing. 

A>The application form is to be signed by the official representative. We will take your 
comment into consideration and adjust the documents accordingly. (See answer to question 
n. 18). 

 


